Spotify vs Deezer

13-9-2014
Spotify vs Deezer

In het laatste decennium is er veel veranderd in de muziekindustrie. De fysieke muziekdragers verdwijnen en de online muziekdiensten komen in grote getale op. De bekendste online muziekdiensten op dit moment zijn Spotify en Deezer. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Overeenkomsten

In essentie lijken Spotify en Deezer op elkaar. Beide online muziekdiensten bieden een muziekcatalogus aan van circa 20 miljoen tracks. Met Spotify en Deezer heb je de beschikking over vrijwel alle muziek. Beide diensten hebben een gratis versie en twee betaalde versies die 4,99 of 9,99 euro per maand kosten. In beide gevallen is het belangrijkste voordeel van de duurste variant dat je de muziek ook offline op je mobiele apparaat kan beluisteren.

Spotify

Het grote voordeel van Spotify is dat de streams vlekkeloos doorlopen door de P2P technologie. Daarnaast is het eenvoudig om muziek te delen met vrienden, waardoor je eenvoudig nieuwe muziek ontdekt. Ook vind je op internet gemakkelijk kant-en-klare playlists, zodat je voor een themafeest niet urenlang muziek hoeft te selecteren. Zelfs na zes maanden kun je elke maand nog gebruik maken van 10 gratis luisteruren. Een nadeel van de gratis versie van Spotify is dat er reclameboodschappen worden afgespeeld tussen de tracks door. Om Spotify te gebruiken moet je de software downloaden en installeren.

Deezer

Het grote voordeel van Deezer is dat je geen last hebt van reclame tijdens het muziek luisteren. De kwaliteit van de muziek is hoger bij Deezer. De betaalde variant van 4,99 euro biedt al een geluidskwaliteit van 320 kbs. Met Deezer kun je alleen muziek luisteren via de website. Een nadeel is dat je na een jaar slechts 2 luisteruren per maand hebt.

Conclusie

De keuze voor Spotify of Deezer is een kwestie van smaak. Luister je vooral muziek op je desktop met een snelle internetverbinding en wil je gratis of zo goedkoop mogelijk genieten van alle muziek? Dan is Deezer wellicht de beste keuze. Je hoeft geen software te installeren, maar surft naar de website en klikt op play. Vind je gebruikersgemak belangrijker en laat je internetverbinding soms te wensen over? Dan is Spotify een betere keuze. De streaming is beter met een langzamere verbinding. Met de software van Spotify is het gebruikersgemak beter en beschik je over meer opties. Daarnaast beschik je met Spotify over meer luisteruren per maand.

Deze kun je betalen met iDEAL, Spotify kun je ook betalen met iDEAL via een Spotify Gift Card.