Spotify op de werkvloer

10-9-2014
Spotify op de werkvloer

Spotify is niet alleen voor particuliere gebruikers een interessante muziekdienst. Ondernemers en bedrijven maken ook graag gebruik van Spotify. Toch is dit niet zo onschuldig als het lijkt, commercieel gebruik van Spotify valt namelijk niet onder de licentievoorwaarden van de muziekdienst. Het komt erop neer dat je de muziekdienst niet mag gebruiken op de werkvloer. Is dat daadwerkelijk zo of is er misschien een alternatief beschikbaar?

Muziekrechten

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat er rechten moeten worden betaald voor het afspelen van muziek in openbare ruimtes, dus ook de werkvloer. Instanties die deze rechten innen in ons land zijn bijvoorbeeld BUMA/STEMRA en SENA. De eerste instantie houdt zich in specifiek bezig met de uitvoerende artiesten, terwijl SENA zich meer richt op de zogenaamde naburige rechten.

Spotify voor 15 euro per maand?

In het verleden zijn er overwegingen geweest vanuit Spotify om een extra dienst voor muziek op de werkvloer aan te bieden. Deze mogelijkheid zou 15 euro per maand per locatie gaan kosten. Daarmee zou je dus probleemloos naar Spotify kunnen luisteren, waarmee het probleem ogenschijnlijk lijkt te zijn opgelost. Dat is echter niet het geval, want als ondernemer ben je hiermee nog niet uit de kosten.

Naast de rechten die er betaald moeten worden voor eerdergenoemde instanties, krijg je verder te maken met kosten die je moet maken voor de aanschaf van een muzieksysteem, waaronder speakers, een versterker en een computer. Daarnaast kun je op de werkvloer te maken krijgen met verschillende ruimtes en vertrekken en heeft elke ruimte misschien wel zijn eigen muzieksoort nodig.

Wat zijn de kosten voor muziek op de werkvloer?

De kosten die je moet maken voor het gebruik van muziek op de werkvloer zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je tot je beschikking hebt, het aantal medewerkers dat je in dienst hebt en het soort muziek dat je wenst te draaien. De kosten hiervan kun je uitrekenen via Mijn Licentie of opvragen bij bijvoorbeeld BUMA/STEMRA en SENA.

Spotify leek daarmee een aantrekkelijke dienst voor ondernemers aan te bieden, maar helaas bleek dit niet voldoende om ondernemers en bedrijven tegemoet te komen die graag muziek willen draaien in hun onderneming. Of dit met de tijd gaat veranderen, zal de toekomst gaan uitwijzen. Tot die tijd kan er gebruik worden gemaakt van diverse alternatieven, waaronder bijvoorbeeld Byato.

Tip: Wil je spotify premium betalen maar heb je geen creditcard? Betaal Spotify met een Spotify Premium gift card.