Spotify betreedt videomarkt

15-6-2015
Spotify betreedt videomarkt

The Wall Street Journal kondigt aan dat Spotify de markt voor online video wil betreden. Volgens de krant zou Spotify onderhandelen met de productiehuizen die nu video’s produceren voor YouTube. Het zou niet gaan over muziekvideo’s.

Gaat Spotify binnenkort ook video’s aanbieden?

Dat is durven, want vandaag wordt die markt bijna volledig gedomineerd door YouTube. De plannen van Spotify zouden in een vergevorderd stadium zitten. Naast onderhandelingen met de bedrijven die video’s produceren zouden er ook gesprekken plaatsvinden met de traditionele productiebedrijven.

Schut Spotify na de muzieksector ook de videosector door elkaar?

Spotify is echt disruptive geweest in de muziekindustrie. Is het bedrijf in staat om hetzelfde te doen in de videosector? Vaststaat is dat zij niet de eerste zijn die een nieuw businessmodel voor online videostreaming bestuderen. Maar wat dat vernieuwend online video model zal zijn, is vandaag niet duidelijk. Wat gaat Spotify aanbieden dat beter is dan er vandaag op YouTube te vinden is? Op welke doelgroepen gaat worden ingezet? Waarom focust het bedrijf zich niet op muziekvideo's, een logische add-on bij de muziekbusiness? Hierover tasten we nog in het duister.

Het zou niet onlogisch zijn dat Spotify nieuwe afzetmarkten zoekt. De concurrentie zit niet stil. Na het populaire Deezer en de gigant Google heeft ook Tidal een kwalitatief muziekplatform uitgerold. En die andere reus, Apple, kondigde aan plannen te hebben. En net daar zit een grote bedreiging. Apple zou plantenmaatschappijen dwingen Spotify te verlaten, of toch al zeker verbieden hun muziek aan te bieden in het gratis abonnement. In dit abonnement betalen klanten niets. Spotify haalt zijn inkomsten via advertenties. En minder luisteraars betekent simpelweg minder inkomsten.

Het bedrijf staat ook nog op een ander vlak onder druk. Spotify is nog niet winstgevend. Het betaalt wel miljarden dollars aan platenmaatschappijen en artiesten. Bovendien steekt het heel wat centen in zijn internationale uitbreiding. En dat loont, want Spotify groeit stevig in aantal gebruikers, zowel de gratis gebruikers als de betalende.

Kennen we het antwoord op 20 mei?

We wachten in spanning af. Op 20 mei organiseert Spotify een persconferentie in New York. Hopelijk weten we dan meer.