GooglePlay

12-9-2013
GooglePlay

Dat Google continu met nieuwe producten en diensten komt, wisten we al. Wat echter opvalt is dat enkele van de nieuwste ontwikkelingen nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn, en wél in andere Europese landen.

Google Play Gift Cards

Voor wie geen creditcard heeft, is het tot nog toe onmogelijk om apps, boeken of andere inhoud te kopen in de Google Play Store. Google Giftcards bieden uitkomst - maar vooralsnog niet in Nederland.

Google Gift Cards bestaan in verschillende bedragen en zijn om te zetten in digitaal tegoed op je Google account, dat je vervolgens kan besteden aan aankopen in de Play Store. Tot nu toe zijn de cadeaukaarten verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Wanneer ze ook naar Nederland komen, is nog niet bekend. Wie op internet zoekt, vindt echter al een webwinkel waar de Gift Cards 'uitverkocht' zijn en de pagina van Google om ze te verzilveren lijkt al te werken. Alles staat er klaar voor, het enige dat nog ontbreekt zijn de cadeaukaarten zelf! Er gaan echter geruchten dat ze deze zomer nog hun weg naar Nederland zullen vinden.

Google Play Music All Access

Een ander voorbeeld is Google Play Music All Access, het antwoord van de internetgigant op muziekprogramma Spotify. Net als bij Spotify kun je met All Access tegen een maandelijkse vergoeding onbeperkt streamen uit een enorme muziekbibliotheek. Drie maanden geleden werd de dienst gelanceerd in de Verenigde Staten. Inmiddels kunnen ook België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk muziek luisteren via de Google app. Waarom wordt Nederland overgeslagen?

Dit heeft vermoedelijk te maken met afspraken over muziekrechten. Ieder land heeft zijn eigen wetgeving omtrent auteursrechten van muziek, dus Google moet per land afspraken maken met de instanties die daarover gaan. In Nederland is dat Buma/Stemra. Dat we nog niets hebben gehoord over wanneer All Access in Nederland zal verschijnen, betekent waarschijnlijk dat Google nog niet weet hoe lang de onderhandelingen gaan duren. Het is echter waarschijnlijk dat ze er mee bezig zijn en dat wij over niet al te lange tijd ook toegang zullen krijgen tot deze nieuwe app.

De prijs voor Google Play Music All Access zal €9,99 per maand worden, evenveel als Spotify Premium. Vroege aanmelders krijgen echter permanent twee euro korting, dus het loont de moeite om het nieuws in de gaten te houden.